epa05461011 Destroyed vehicles swept in to a field hundreds meters from the ring road around Skopje, The Former Yugoslav Republic of Macedonia on 07 August 2016. At least 15 people have died in a rain storm that hit the Macedonian capital Skopje late on 06 August 2016 causing severe damage to roads, houses and infrastructure. Around 80 vehicles were caught in landslides the hit Skopje's ringroad which remains closed.  EPA/GEORGI LICOVSKI

Izredne razmere v Makedoniji

V Makedoniji je po hudih neurjih, ki so minuli konec tedna zajela državo, danes dan žalovanja. Ponekod so razglašene izredne razmere. Silovito neurje je po zadnjih podatkih zahtevala 21 smrtnih žrtev, številne še pogrešajo, nastala gmotna škoda je velika. Humanitarna pomoč že prihaja.

Hude nevihte z obilnimi padavinami in močnim vetrom so Makedonijo zajele v noči na nedeljo. Vremenoslovci so v zgolj prvih dveh urah neurja zaznali več kot 800 udarov strel. Neurje je divjalo okoli pet ur.

Makedonska vlada je razglasila izredne razmere v severovzhodnih predmestjih Skopja in na območjih Tetova, ki jih je ujma najhuje prizadela. Številne ulice so pod vodo, močan veter je lomil in ruval drevesa, številni domovi so ostali brez elektrike. Na območju Skopja so v 24 urah namerili kar 93 litrov dežja na kvadratni meter, kar je več kot povprečno v celem avgustu. Močno neurje je prizadelo tudi letoviško mesto Ohrid na jugozahodu države. Na severovzhodu Makedonije pa so zaradi zemeljskih plazov od sveta odrezane tri vasi.

Kako pomagati?

Pri Rdečem križu Slovenije so se že lotili zbiranja prispevkov. Vsi posamezniki in pravne osebe lahko prostovoljne prispevke za akcijo “Neurje s poplavami Makedonija”, nakažejo na:

Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0310 0111 1122 296

Sklic: 00 96864

SWIFT/BIC banke: SKBASI2X

Koda namena: CHAR

Pomagate lahko tudi s SMS donacijo na številko 1919, pošljite ključno besedo POPLAVE za donacijo 1 evro ali POPLAVE5 za donacijo 5 evrov. Akcijo omogočajo Telekom Slovenije, Izimobil, Simobil, Telemach in T2. Zbrana sredstva bo Rdeči križ Slovenije nakazal Rdečemu križu Makedonije za izvajanje programov osnovne materialne pomoči (hrana, higienski pripomočki, pitna voda, sredstva za dezinfekcijo) in za najbolj potrebno nastanitveno opremo v začasnih zavetiščih.

Denarna sredstva zbira tudi Zavod KROG, in sicer na TRR IBAN SI56 6100 0000 4050 776 (Delavska hranilnica d. d.), Ulica Hermana Potočnika 17, 1000 Ljubljana, namen: poplave Makedonija.