A man walks past the front gate of the International Committee of the Red Cross (ICRC) office in Jalalabad province June 2, 2013. Whenever Bibi Laila heard the all-too-familiar sound of a bomb blast in Jalalabad, she did not worry - her husband, Bashir Khan, worked for the famously impartial Red Cross, and would never be a target. Khan was killed in an attack on May 29 when he opened the front gate of the ICRC's Jalalabad compound. Picture taken on June 2, 2013. REUTERS/Parwiz (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST) - RTX10B7L

Rdeči križ odhaja iz Afganistana

Po napadu na sodelavce Rdečega križa v Afganistanu, ki se je zgodil 8. februarja je dobrodelna organizacija do nadaljnjega prekinila svoje delo v tej državi. V napadu je bilo ubitih šest ljudi, še dva pa pogrešajo, zato se bojijo, da sta bila ugrabljena. Za napadom naj bi stala skrajna skupina Islamska država, ki pa odgovornosti še ni prevzela. To bo prva prekinitev dela Rdečega križa, ki v Afganistanu deluje že več kot 30 let.

Sodelavce Rdečega križa so napadli med oskrbovanjem ljudi na prizadetih območjih zaradi hudih snežnih neurij. Rdeči križ ima v Afganistanu približno 2000 sodelavcev in dela na področjih zdravstvene oskrbe, človekovih pravic in nujne pomoči.

Rdeči križ je sicer doslej pri vseh v konfliktu udeleženih straneh užival poseben zaščitni status in zelo dolgo so bili napadi nanje zelo redki – do januarja, ko je bil v provinci Kunduz na severu države ugrabljen španski sodelavec organizacije.

Lani je bilo po podatkih Združenih narodov v državi več kot 200 napadov na humanitarne delavce, 15 jih je bilo ubitih.

Foto: Reuters