epa04990622 YEARENDER 2015 SEPTEMBER
Syrian refugees set up a new camp in front of Saint Ouen Church after they were evicted from a neighbouring park by French Police, in Paris, France, 13 September 2015. The refugees were evicted from the park shortly after they had arrived there after they had been forced to leave a makeshift camp on a sidewalk in the north of Paris.  EPA/ETIENNE LAURENT

V Parizu bodo odprli begunski center

Županja Pariza Anne Hidalgo napoveduje odprtje begunskega centra v francoskem glavnem mestu, saj Pariz nima sprejemnega centra za begunce. Županja je kritizirala tudi razmere, v katerih živijo ljudje, ki so pribežali v Evropo.

Od začetka leta 2015 je zatočišče v Parizu poiskalo 8000 prebežnikov, pri tem pa jim pomagajo tamkajšnja društva in oblasti.

Zgradili bodo sprejemni center in zatočišče za begunce, s čimer bodo nadomestili začasna taborišča, ki jih redno zapirajo zaradi zdravstvenih razlogov. V pariški center, ki naj bil na severu mesta, naj bi nastanili nekaj sto brezdomnih beguncev. Zgrajen naj bi bil v dveh mesecih, izpolnjeval pa naj bi vse zahteve Združenih narodov.

Načrti za drug uradni begunski center v premožnem 16. okrožju, kamor naj bi poleti nastanili 200 prebežnikov brez sredstev, so medtem povzročili močan odpor Parižanov, peticijo zoper center pa je podpisalo več kot 50.000 ljudi.

Foto: Reuters