Kako pomagati

Zaščita beguncev

Ko se je Slovenija soočila z občutnim povečanim prihodom beguncev na svoje ozemlje, je Humanitarni odzivni center na tem mestu zbral vse osnovne informacije za tiste, ki so se želeli aktivirati kot prostovoljci za pomoč beguncem.

Spisek organizacij po kompetencah je dosegljiv tukaj.

Če se želite aktivirati kot prostovoljec za pomoč beguncem, se obrnite na Slovensko filantropijo, ki vas bo evidentirala in kontaktirala glede na potrebe na terenu. Če ste že prostovoljec katere od organizacij, se javite na običajen kontakt.

Če želite pomagati z donacijami hrane, oblačil, denarja, se obrnite na organizacije, ki ponujajo humanitarno pomoč – pregled je dostopen tukaj.

Aktualne informacije o reševanju begunske problematike najdete tudi na vladnem spletnem mestu. Svojo pripravljenost pomagati pa lahko sporočite tudi na naslov pomoc.beguncem@gov.si oz. prek spletnega obrazca.

Nevladne organizacije smo za medije pripravile tudi gradiva in osnovne pojme glede beguncev, njihove pravice, informacije o slovenskem azilnem sistemu, integraciji itd. ki so dostopna tukaj.