A group of around twenty protesters occupy Australian Prime Minister Malcolm Turnbull's electoral office, demanding the end to the policy of offshore detention of asylum seekers, in the Sydney suburb of Edgecliff, Australia, October 14, 2015.  Pressure was mounting on Turnbull to address the alleged mistreatment of asylum seekers being held in offshore detention centres amid a string of embarrassing revelations surrounding the camps. Asylum seekers have long been a contentious political issue in Australia, although it has never received anywhere near the number of refugees currently flooding into Europe from the Middle East and North Africa. Successive Australian governments have vowed to stop asylum seekers reaching the mainland, turning boats back when it can and sending those it cannot to detention in camps on Manus island in Papua New Guinea, and in Nauru. REUTERS/David Gray - RTS4CX8

Na otoku Nauru zlorabe in zanemarjanje begunskih otrok

Poročilo, ki ga je objavil časopis Guardian, razkriva, da so prosilci za azil na majhnem otoku Nauru, podvrženi spolnim zlorabam in napadom, duševne stiske so velike. Več kot polovica žrtev je otrok.

Več kot 8.000 strani dolgi Naurujski dokumenti (The Nauru files), ki jih je objavila avstralska izpostava britanskega časopisa Guardian, razkrivajo, da je bilo v zadnjih dveh letih  nasilju v zaporu oziroma zdaj azilnem centru, ki ga v tej mali otoški državi v Tihem oceanu upravlja Avstralija, podvrženih najmanj 2.000 ljudi.

Prihajalo naj bi do zlorab otrok, zaznali naj bi tudi primere duševnih stisk in s tem povezanih poskusov samopoškodovanja.. V več kot polovici primerov so bile žrtve zlorab otroci, pa čeprav predstavljajo le 18 odstotkov vseh, ki so bili v Nauruju med majem 2013 in oktobrom 2015.

Avstralska vlada se je na ugotovitve odzvala mlačno in poudarila, da gre za zdaj zgolj za obtožbe in ne preverjena dejstva. A tudi nevladni organizaciji Amnesty International ter Human Rights Watch sta pretekli teden opozorili, da prosilci za azil na otoku Nauru doživljajo resne zlorabe in zanemarjanje ter da z njimi delajo nečloveško.

Avstralija od leta 2013 izvaja azilno politiko, v okviru katere vojaške ladje prestrežejo plovila z migranti in jih napotijo v drugo smer, še preden dosežejo celino. Pošljejo jih bodisi nazaj na njihovo izhodiščno točko, ki je po navadi Indonezija, bodisi v centre za priseljence na tihomorskih otokih Papua Nova Gvineja in Nauru. Prosilci za azil se ne smejo naseliti v Avstraliji, niti če se izkaže, da gre za resnične begunce.

Foto: Reuters