epa04990622 YEARENDER 2015 SEPTEMBER
Syrian refugees set up a new camp in front of Saint Ouen Church after they were evicted from a neighbouring park by French Police, in Paris, France, 13 September 2015. The refugees were evicted from the park shortly after they had arrived there after they had been forced to leave a makeshift camp on a sidewalk in the north of Paris.  EPA/ETIENNE LAURENT

Slovenija bo zagotovila nujno humanitarno pomoč beguncem

Vlada Republike Slovenije se je odzvala na poziv Urada Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) in bo za nujno humanitarno pomoč beguncem namenila prispevek v višini 50.000 EUR.

Po letu 2015, ko je več kot milijon beguncev prečkalo Sredozemskem morje v želji po varnosti in boljših življenjskih pogojih, se trend nadaljuje. Do sredine oktobra letos so države v južni in jugovzhodni Evropi zabeležile že več kot 318.000 prihodov, pri čemer se begunci pogosto soočajo z nevarnimi okoliščinami ter na poti tvegajo svoja življenja. Države gostiteljice, ki nudijo začasno ali trajno zavetje in zaščito, se spopadajo s pomanjkljivimi zmogljivostmi. Begunci živijo v težkih pogojih, pogosto brez dostopa do nujnih življenjskih potrebščin, kot so hrana, pitna voda, oblačila, medicinski in sanitetni material, ter izobraževalnih in zaposlitvenih možnosti.

Urad Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) je z namenom naslovitve nujnih potreb beguncev v Turčiji in državah na balkanski poti avgusta 2016 izdal dodatni humanitarni poziv v višini 408,4 milijone USD za obdobje do konca leta 2016. Slovenija se je zato z odzivom pridružila številnim državam donatoricam, ki so zagotovile nujno humanitarno pomoč beguncem v Evropi.