jordanija

Slovenija bo zagotovila nujno humanitarno pomoč Jordaniji

Vlada Republike Slovenije se je odzvala na dodatni humanitarni poziv Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) in bo za nujno humanitarno pomoč prizadetemu prebivalstvu v Jordaniji namenila prispevek v višini 25.000 EUR.

Jordanija se sooča s težko humanitarno situacijo. Od začetka humanitarne krize v regiji Bližnjega vzhoda je v državo prebežalo več kot 2,5 milijona beguncev. Slednje jo po podatkih Urada Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) uvršča v vrh držav sprejemnic beguncev. Zaradi velikega števila beguncev se Jordanija sooča s pomanjkanjem nastanitvenih možnosti. Večji del beguncev, ki so nastanitev poiskali v lokalnem okolju, živi pod pragom revščine, v težkih razmerah ter brez dostopa do osnovnih življenjskih potrebščin, izobrazbe in zaposlitve.

 Kot odgovorna članica mednarodne skupnosti Slovenija ob upoštevanju poslabšane situacije na terenu krepi svoja humanitarna prizadevanja v regiji. Skladno s tem je v letošnjem letu glede na leto 2015 potrojila svojo humanitarno pomoč za naslovitev potreb, ki so nastale ob krizi v Siriji in v sosednjih državah. V Jordaniji je Slovenija v letih 2014 in 2015 podprla projekta ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti in slovenske nevladne organizacija Zavod Krog. Aktivnosti so bile usmerjene predvsem v zmanjšanje ranljivosti otrok, nudenje psihosocialne pomoči in ozaveščanje o njihovih pravicah. S humanitarnim prispevkom ICRC bo Slovenija dopolnila dosedanje aktivnosti, pri čemer bo pomoč usmerjena v naslovitev najnujnejših potreb beguncev v taborišču Za’atari.

Foto: Reuters