Evropska unija bo v okviru humanitarnega zračnega mostu dostavila 125 ton pomoči humanitarnim organizacijam, ki delujejo na Haitiju. Pomoč je del odziva EU na potres, ki je to državo prizadel 14. avgusta.

Prvo letalo je v prestolnici Port-au-Prince že pristalo pretekli teden, v naslednjih dneh pa bo na Haiti prispela še druga pošiljka pomoči. Pomoč obsega medicinsko opremo, zdravila, vodo, higienske pripomočke in druge potrebščine, ki so jih zagotovili humanitarni partnerji iz EU.

»V tem kritičnem obdobju Evropska unija še naprej zagotavlja podporo ljudem na Haitiju, ki se soočajo s posledicami katastrofe, ki je prizadela državo. Zdravstvena pomoč, zatočišča in dostop do vode so nujne potrebe, ki jih ni mogoče spregledati. Zahvaljujoč skupnim naporom EU in njenih partnerjev ter oblasti na Haitiju, se prebivalcem zagotavlja nujna podpora v teh zahtevnih časih,« je dejal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Od začetka letošnjega leta je EU za Haiti že zagotovila za 14 milijonov evrov humanitarne pomoči. Gre za pomoč na področju pripravljenosti na nesreče in odzivanja na krizo zaradi pomanjkanja hrane ter soočanja s posledicami naraščajočega nasilja med tolpami, prisilnega razseljevanja in repatriacij.

Factsheet: Humanitarian Air Bridge
Factsheet: Haiti

Pripravila: PV
Foto: EU (Trésor Malete)