Evropska unija bo za pomoč državam na Afriškem rogu, ki sta jih prizadeli lakota in suša namenila dodatnih 165 milijonov evrov. Od tega bo 100 milijonov evrov namenjenih reševanju življenj in odzivu na posledice nasilnega konflikta v Južnem Sudanu, 65 milijonov evrov pa bo porabljenih za odziv na hudo sušo v Somaliji, Etiopiji in Keniji.

S tem paketom podpore bo dodeljenih 100 milijonov € za odzivanje na humanitarno krizo, ki jo je v Južnem Sudanu povzročil nasilni konflikt. Od tega bo 30 milijonov € namenjenih za reševanje življenj ljudi. Pomoč bo omogočila zaščito žensk in otrok, žrtev zlorab človekovih pravic, kot tudi podporo za zdravljenja zaskrbljujoče stopnje podhranjenosti, bolezni in za pitno vodo vode ter sanitarije.

Preostali znesek v višini 70 milijonov € bo namenjenih pomoči sosednjim državam, zlasti Etiopiji, Ugandi, Keniji in Sudanu, za nadaljevanje zagotavljanja zaščite in reševanje potreb Južni Sudancev, ki bežijo pred konfliktom in iščejo zatočišče na njihovem ozemlju.

Drugi del paketa, v višini 65 milijonov €, je za odziv na hude suše v Somaliji, Etiopiji in Keniji. Spreminjajoče se podnebne razmere in zaporedno pomanjanje dežja v zadnjih treh letih je sprožil humanitarno krizo velikih razsežnosti. Negativni učinki suše se bodo še stopnjevali v letu 2017, saj napovedujejo, da bodo padavine predvidoma pod povprečjem v naslednjem deževni sezonu sezono. Položaj je še posebej hud v Somaliji, kjer se je število ljudi, ki potrebujejo drastično povečal na 6,2 milijona, kar je polovica prebivalstva, in kjer obstaja realna nevarnost lakote kasneje leta 2017. Alarm je že bil izdan februarja letos.