Evropska unija je namenila nov sveženj humanitarne pomoči v višini 2 milijonov evrov za karibske otoke, ki jih je orkan Irma najbolj prizadel. Sredstva bodo namenjena za oskrbo z vodo in sanitarne storitve ter ukrepe na področju zdravja, ravnanja z odpadki in logistike.

EU je pripravljena zagotoviti dodatna dolgoročna sredstva za obnovo. Današnja pomoč dopolnjuje že uvedene ukrepe v podporo prizadetim karibskim državam in ZDA. Evropska komisija je prejšnji teden aktivirala instrumente za nujni odziv, Center za usklajevanje nujnega odziva pa je v stalnem stiku z državami članicami EU zaradi koordinacije pomoči. Satelitski sistem Copernicus slika prizadeta območja in pomaga pri ocenjevanju posledic in škode, ki jo je povzročil orkan. Humanitarni strokovnjaki EU, napoteni na prizadeta območja, še naprej sodelujejo z lokalnimi organi in koordinirajo dostavo pomoči.

Evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Christos Stylianides je ob tem povedal, da je naša moralna obveznost pomagati ljudem, ki so jim bila uničena ali ogrožena življenja in domovi. Vsaka država in regija lahko zaprosi za pomoč prek mehanizma EU na področju civilne zaščite, EU pa jim je pripravljena zagotoviti podporo.

Celotno sporočilo