Evropska komisija je podpisala pogodbe v skupnem znesku 270 milijonov evrov za izgradnjo in opremljanje šol za sirske begunske otroke in njihove gostiteljske skupnosti v Turčiji. Gre za približno 100 šol, ki jih bo obiskovalo 70 000 sirskih begunskih otrok, predvsem v južnih in jugo-vzhodnih turških provincah. Sredstva EU pa bodo namenjena tudi za pomoč turškemu ministrstvu za šolstvo pri upravljanju infrastrukture.

Sredstva za izgradnjo teh šol prihajajo iz instrumenta EU za begunce v Turčiji (200 milijonov evrov kot del posebnega ukrepa v višini 1,4 milijarde evrov,  ki ga je Komisija sprejela konec julija) ter iz regionalnega skrbniškega sklada Evropske unije za odziv na krizo v Siriji (70 milijonov evrov).

Od marca letos je EU mobilizirala 2,2 milijardi EUR iz celotnega 3 milijarde EUR vrednega proračuna instrumenta za begunce v Turčiji. Instrument podpira izvajanje tako skupnega akcijskega načrta EU in Turčije kot izjave EU in Turčije ter je zasnovan za obravnavo najnujnejših trenutnih potreb sirskih beguncev in gostiteljskih skupnosti v Turčiji.