Evropska unija bo Bangladešu in Mjanmaru namenila 31 milijonov evrov humanitarne pomoči za podporo žrtvam krize z ljudstvom Rohingya.

»Kriza poteka že tretje leto. Bolj kot kadar koli prej je pomembno ohranjati našo podporo in ne pozabiti na tiste, ki ostanejo odvisni od humanitarne pomoči, da preživijo. Zavezani smo podpirati begunce in gostiteljske skupnosti v mestu Cox’s Bazar, pa tudi najbolj ranljive pripadnike ljudstva Rohingya v Mjanmaru. Zagotovili bomo, da tisti, ki najbolj potrebujejo pomoč, jo prejmejo, obenem pa ostajajo zaščiteni pred vplivi poplav in drugih nevarnosti«, je dejal komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

18,5 milijonov evrov je namenjenih najbolj ranljivim skupinam med begunci in gostiteljskimi skupnostmi v Bangladešu. Zagotavljali bodo kritično zdravstveno oskrbo, oskrbo s prehrano in izobraževanje. Dodatnih 3,5 milijonov evrov bo namenjenih skupnostim za priprave na in upravljanje med naravnimi nesrečami.

V Mjanmaru se bo 6,5 milijonov evrov usmerilo v pomoč skupnostim iz držav Rakhine, Kachin in Shan. Zagotavljalo se bo zdravstveno oskrbo, oskrbo s prehrano, izobraževanje in zavetišča. V središču te podpore je tudi zaščita s poudarkom na registracijo in dokumentacijo. Dodatnih 2,5 milijonov evrov bo namenjenih skupnostim za priprave v primeru konfliktov in naravnih nesreč.

V letu 2019 je Evropska unija zagotovila skoraj 27 milijonov evrov pomoči za begunce ljudstva Rohingya v mestu Cox’s Bazar in drugih predelih Bangladeša, dodatnih 9 milijonov evrov pa je bilo namenjenih reševanju neposrednih potreb razseljenih in prizadetih skupnosti v Mjanmaru.

Več.