Evropska unija bo namenila dodatnih 5 milijonov evrov za begunce ljudstva Rohingja v Bangladešu. Novi program bo namenjen identifikaciji in registraciji beguncev, lažji dostavi humanitarne pomoči ter boljši zaščiti posebej ranljivih posameznikov.

Pobuda EU naj bi pripomogla tudi k ustvarjanju vseh potrebnih pogojev za prostovoljno, varno in dostojanstveno vrnitev beguncev Rohingja iz Bangladeša na njihove domove v Mjanmaru. Podpora EU bo namreč podprla uresničevanje dvostranskega sporazuma o vračanju med vladama Mjanmara in Bangladeša, ki je bil podpisan 23. novembra 2017, ter prispevala k lažjemu izvajanju postopkov identifikacije in registracije beguncev.

Zadnji sveženj pomoči dopolnjuje številne ukrepe, ki jih je EU sprejela v odziv na krizo, kot so donatorska konferenca v Ženevi oktobra lani, pobuda za vzpostavitev neodvisne mednarodne misije za ugotavljanje dejstev pod okriljem Sveta Združenih narodov za človekove pravice ter številni obiski visoke predstavnice in podpredsednice Komisije Federice Mogherini in komisarja za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Hristosa Stilianidesa v Mjanmaru in Bangladešu.