Evropska komisija je včeraj namenila 700.000 evrov humanitarne pomoči ranljivim osebam, ki so obtičale na poljsko-beloruski meji.

Evropska komisija je Mednarodni federaciji društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) nemudoma dodelila 200.000 EUR za humanitarno pomoč. Sredstva so del skupnega prispevka EU v sklad za pomoč ob nesrečah, ki ga upravlja IFRC.

To takojšnje financiranje EU bo pomagalo Mednarodnemu odboru Rdečega križa in njegovemu nacionalnemu društvu, beloruskemu Rdečemu križu, pri zagotavljanju nujno potrebne pomoči, vključno s hrano, higienskimi kompleti, odejami in kompleti za prvo pomoč.

EU je mobilizirala dodatnih 500 000 evrov humanitarnih sredstev in je trenutno v stiku s svojimi partnerskimi humanitarnimi organizacijami za uporabo teh sredstev.

EU podpira svoje humanitarne partnerje pri lajšanju trpljenja ljudi, ki so obtičali na meji in v drugih delih Belorusije. Pozivam k stalnemu dostopu humanitarnih organizacij z obeh strani do te velike skupine beguncev in migrantov, da bi jim zagotovili nujno pomoč.

Janez Lenarčič, komisar za krizno upravljanje

Evropska komisija je pripravljena zagotoviti dodatna humanitarna sredstva kot odziv na jasno ugotovljene humanitarne potrebe, če se bo dostop humanitarnih partnerskih organizacij v Belorusiji še izboljšal.

Vsa humanitarna pomoč EU temelji na mednarodnih humanitarnih načelih. EU zagotavlja humanitarno pomoč na podlagi potreb ljudem, ki so jih prizadele nesreče, ki jih je povzročil človek, in naravne nesreče, pri čemer posebno pozornost namenja najbolj ranljivim žrtvam.

Pomoč se prizadetim prebivalcem zagotavlja nepristransko, ne glede na njihovo raso, etnično skupino, vero, spol, starost, državljanstvo ali politično pripadnost.