V okviru svetovnega dogodka in kampanje “Vstani za Ukrajino – Stand up for Ukraine”, ki je potekal med 26. marcem in 9. aprilom in sta ga organizirala Evropska komisija in Kanadska vlada, je bilo zbranih 9,1 milijarde evrov za ljudi, ki bežijo pred vojno v Ukrajini v tujino. Od tega je Evropska komisija namenila 1 milijardo evrov. Poleg tega je Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) napovedala dodatno posojilo v višini 1 milijarde EUR za potrebe ljudi, ki so bili zaradi vojne prisiljeni zapustiti svoje domove.

Kampanja se je odzvala na poziv k podpori, ki ga je objavil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Cilj kampanje je bil zbrati sredstva in druge vrste podpore za zadovoljevanje potreb notranje razseljenih oseb v Ukrajini. Zlasti:

  • za več kot 4 milijone ljudi, ki so že poiskali zatočišče v EU, in za druge, ki bodo verjetno sledili: sredstva bodo uporabljena za zadovoljevanje njihovih kratko- in srednjeročnih potreb v državah članicah EU, od hrane, nastanitve in zdravstvene oskrbe do izobraževanja in zaposlovanja.
  • za 6,5 milijona ljudi, vključno z 2,5 milijona otrok, ki so morali zapustiti svoje domove, vendar so ostali v Ukrajini in so zdaj notranje razseljeni: sredstva in donacije jim bodo zagotovile nujno potrebno humanitarno pomoč.

V znak priznanja Poljski za njeno ključno vlogo pri podpori beguncem, ki bežijo pred invazijo na Ukrajino, je zaključni dogodek omenjene kapanje potekal v Varšavi, udeležil pa se ga je tudi predsednik Andrzej Duda.

Pripravil: MH