V ponedeljek, 29. februarja 2016, na prestopni dan, je Humanitarno društvo ADRA Slovenija organiziralo srečanje Prestopamo predsodke na prestopni dan, na katerem so razbijali predsodke o beguncih, migrantih in begunski krizi.

adra prestopajmo predsodkeDa bi razblinili nekaj tega strahu in prestopili predsodke, s katerimi se srečujemo, se so lahko obiskovali na okrogli mizi pogovarjali s tistimi, ki se z begunci ves čas neposredno srečujejo: Simono Potočar, koordinatorko ADRA Slovenija v Dobovi, Vesno Savić, prostovoljko ADRA Slovenija v Dobovi, Williamom Ejalujem z UNHCR, Marko Močnikom, pastorjem Krščanske adventistične cerkve in prostovoljcem na terenu, ter Failo Pašić Bišić, direktorico Društva UP Jesenice. Razpravo je moderiral Vid Tomić.

Begunska kriza ima velik odmev v naši državi, ljudje, ki so ujeti vanjo, in njene posledice pa razdvajajo slovensko javnost. Mnenja o beguncih, migrantih, vojni, veri in politiki se izmenjujejo na slovenskih ter svetovnih forumih, televizijske in spletne novice pa s svojo pristranskostjo situacijo le zaostrujejo. Mnogo ljudi je strah – omenjajo izgube služb, islamizacijo in terorizem. Drugi zagovarjajo pomoč in se sramujejo nehumanosti svojih sodržavljanov. Naraščajoča nestrpnost in (občasna) agresija temeljita na nepoznavanju celotne zgodbe in situacije na terenu ter strahu, kaj bo prinesla prihodnost.

Po krajši pogovoru z gosti so bili ti na voljo za vprašanja iz občinstva. Razvila se je iskrena razprava, v kateri so gostje in obiskovalci razbijali svoje strahove in predsodke.

Hkrati so organizatorji poskrbeli za dobrodelno noto dogodka – vstop je bil brezplačen, pobirali pa so prostovoljne prispevke v obliki rokavic, kap in denarja.​