Grafična novela, ki jo je napisala dr. Gemma Sou, raziskuje kako so družine iz Portorika z nizkimi dohodki okrevale po tem, ko jih je prizadel hurikan Maria. 20. septembra 2017 je hurikan Maria, »največja nevihta v zgodovini Karibov« prizadela karibski otok Portoriko in povzročila več kot 30 milijard dolarjev škode. Kaj se je zgodilo po nevihti? Kako so ljudje okrevali in kakšni so bili dolgoročni in skriti vplivi?

Dr. Gemma Sou in dr. Felix Aponte-Gonzalez sta eno leto izvajala etnografsko raziskavo, v kateri sta spremljala 16 portoriških družin z nizkimi dohodki in ugotavljala, kako so okrevale po Marii. Gemma je raziskavo spremenila v 20-stransko grafično novelo, ki je na voljo za prenos v angleščini in španščini. Kljub temu, da pripoveduje zgodbo o izmišljeni družini, »After Maria« (Po Marii) temelji na izkušnjah, ki povezujejo vse portoriške družine, s katerimi je govorila Gemma.

Grafična novela je tudi odličen material za učenje – še posebej, če vas zanima etično prikazovanje konteksta razvijajočih se držav in problemov v povezavi s spolom, neenakostjo, odpornostjo, revščino, ranljivostjo, katastrofami in identitetami. Bralke_ci lahko znanje in razumevanje teh teorij in konceptov uporabijo za razumevanje slik, dialogov in zgodb v »After Maria«

Grafična novela vključuje tudi:

  • informacije o raziskavah o vplivih katastrof, okrevanju po katastrofah in medijske reprezentacije katastrof;
  • vprašanja za razpravo;
  • pomen grafične ilustracije raziskovanja;
  • ideje za dodatno branje.

Branje »After Maria« vam bo pomagalo odkriti socialne, kulturne, ekonomske in psihološke vplive, ki jih imajo katastrofe in v mednarodnih medijih običajno niso izpostavljeni. Novela razkriva tudi kako in zakaj različne družine izkusijo katastrofe različno – na podlagi spola, starosti in rase.

Ugotovile_i boste kako družine, ki so jih prizadele katastrofe, uporabljajo svoje omejene vire za okrevanje po nevarnosti. Zgodba osvetli, kaj okrevanje pomeni za ljudi, ki jih je prizadela katastrofa – je to enostavno popraviti poškodovano streho, ali vključuje tudi okrevanje človekovega smisla za dom in identiteto?

Vir: University of Manchester