Publish what you fund, globalna kampanja za transparentnost razvojne in humanitarne pomoči, je objavila seznam donatorjev, ki jih bo uvrstila na seznam za Aid Transparency Index, indeks transparentnosti pomoči za leto 2020. 45 donatorjem, ki so bili del poročila v letu 2018 sta se pridružila še King Salman Humanitarian Aid and Relief Centre (KSRelief) iz Savdske Arabije in TIKA the Turkish Cooperation and Coordination Agency iz Turčije. Zbiranje podatkov za poročilo se dogaja med decembrom 2019 in marcem 2020, indeks pa bo predvidoma objavljen junija 2020.

Vključitev agencij KSRelief in TIKA reflektira večanje pomoči na ravni jug-jug. Ko se struktura globalne ekonomije se spreminja, vzpenjajoče se ekonomije vse bolj igrajo vlogo na mednarodnem odru donatoric pomoči. Turčija je zdaj velika porabnica uradne razvojne pomoč (URP), hkrati pa poleg porabe milijard dolarjev za begunce_ke, porablja tudi bistvene količine URP v drugih razvijajočih se regijah, vključno s Podsaharsko Afriko, Južno in Vzhodno Azijo, Vzhodno Evropo in Balkanom.

Indeks za leto 2020 še naprej kaže raznolikost mednarodnih donatorjev pomoči. Vključuje pregled različnih tipov razvojnih akterjev, vendar jih primerja po enakih standardih transparentnosti. Izmed izbranih donatorjev je 15 multilateralnih; 30 bilateralnih donatorjev; tri so humanitarne agencije (ECHO, ZN OCHA in KSRelief) in ena filantropska fundacija (Gates Foundation). Skupno število organizacij, ki bodo obravnavane, bo 47.

Več o nastajajočem indeksu preberite tukaj.