Albanske oblasti so po potresu moči 6,3 in treh popotresnih sunkih, ki so 25. novembra prizadeli državo, sprožile mehanizem civilne zaščite EU. Umrlo je skoraj 50 ljudi, številni so bili ranjeni.

Na zahodu Albanije so se tla stresla ob 03.54. Po navedbah albanskega inštituta za geološke vede v Tirani ter nemškega centra za geološke raziskave v Potsdamu je bila magnituda potresa 6,3, po navedbah ameriškega seizmološkega urada (USGS) 6,4. Žarišče potresa je bilo približno deset kilometrov severno od Drača in 30 kilometrov zahodno od Tirane v Jadranskem morju na globini desetih kilometrov.

Na tisoče ljudi je moralo po potresu zapustiti svoje domove. Mnogi so se bali vrniti domov, saj je bilo v Albaniji in širši regiji čutiti več kot 300 popotresnih sunkov. V potresu je bilo poškodovanih več kot 650 ljudi, od tega deset huje.

Evropska unija je mobilizirala ekipe za iskanje in reševanje, ki so priskočili na pomoč albanskim reševalcem. EU je aktivirala tudi satelitski sistem Copernicus, ki je ekipam na terenu pomagal s satelitskimi slikami prizadetih območij. Albanske oblasti so ob tem v stalnem stiku s centrom EU za usklajevanje nujnega odziva. EU je v Albanijo poslala ekipo civilne zaščite, ki je na terenu usklajevala odziv in ocenila škodo po potresu.

Evropska unija je v okviru mehanizma civilne zaščite EU za pomoč pri odpravljanju posledic rušilnega potresa dostavila tudi generatorje, šotore, spalne vreče in opremo za prvo pomoč.

Slovenska karitas je 29. novembra 2019 namenila 5.000 EUR za pomoč prebivalcem osrednje Albanije. Svoj dar lahko nakažete na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Potres Albanija , Koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X,  Sklic: 00 626.

Možno je tudi darovanje prejo SMS sporočila KARITAS5 na 1919 in prispevati 5 EUR.