Beguncem, ki so zaradi nečloveških evropskih politik obtičali na grških otokih, grozi, da bodo v polarnem mrazu, ki je zajel državo, zmrznili do smrti. Amnesty International Slovenije poziva, da se pridružite apelu predsedniku Evropske komisije Jeanu-Claudeu Junckerju, naj človeška življenja postavi na prvo mesto ter v sodelovanju z vladami EU poskrbi, da bodo begunci preseljeni z grških otokov in v druge evropske države. Pozive bodo posredovali tudi predsedniku slovenske vlade Miru Cerarju, ki ima skupaj z ostalimi evropskimi voditelji moč in možnost ukrepati.

Otroci, ženske in moški skušajo preživeti v šotorih, pokritih s snegom, medtem ko so temperature pod lediščem. Dejansko s(m)o jih postavili na hladno (pravzaprav zmrzal) na pragu Evrope. Kakšna družba tako ravna z ljudmi?

Od sprejetja dogovora med EU in Turčijo lani marca evropski voditelji prosilce za azil dobesedno “kopičijo” na grških otokih v pričakovanju, da jih bodo vrnili v Turčijo v zmotnem prepričanju, da bodo tam pravice prosilcev za azil spoštovane. Do vračanj, kakršna so si predstavljali, ni prišlo, posledično pa na grških otokih narašča število beguncev. Ljudje tam izgubljajo upanje.

To se bo v zgodovino zapisalo kot velik črn madež na naši skupni vesti.

Podpišite apel predsedniku Evropske komisije Jeanu-Claudeu Junckerju, naj človeška življenja postavi na prvo mesto ter v sodelovanju z vladami EU poskrbi, da bodo begunci preseljeni z grških otokov in v druge evropske države. Vaše pozive bomo posredovali tudi predsedniku slovenske vlade Miru Cerarju, ki ima skupaj z ostalimi evropskimi voditelji moč in možnost ukrepati.

Prevod apela:

Spoštovani predsednik gospod Junker, spoštovani predsednik gospod Cerar,

Zelo sem zaskrbljen_a zaradi usode tisočih beguncev, ki so zaradi dogovora med Turčijo in EU obtičali na grških otokih. V dneh, ko je državo zajel polarni mraz, jim grozi, da bodo zmrznili.

Nesprejemljivo je, da so talci nedelujočih EU politik. Zdaj v zasneženih šotorih skušajo preživeti temperature pod lediščem. Družba, ki temelji na vrednotah svobode, demokracije in spoštovanja človekovih pravic, ne bi smela tako ravnati z ljudmi.

Vlada Republike Slovenije in Evropska komisija bi morali ravnati v skladu s temi vrednotami in skupaj poskrbeti, da bodo begunci premeščeni z grških otokov in v druge evropske države, namesto da skušata ohranjati dogovor, ki je na tisoče ljudi obosodil na nevzdržne in nečloveške razmere.

Pozivam Vas, da se poslužite vseh razpoložljivih sredstev in zagotovite:

– da bodo begunci, ki so obtičali na grških otokih, premeščeni v celinsko Grčijo, kjer jih bodo registrirali, ustrezno namestili in obravnavali, pri čemer se mora zagotoviti tudi njihova premestitev v druge države EU;

– da bo grškim oblastem na voljo zadostna podpora, da bodo lahko ustrezno registrirali in obravnavali prošnje za azil.

Hvala za ukrepanje.

S spoštovanjem,

Apel lahko podpišete na spletni strani Amnesty International Slovenije.