Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob novem svežnju humanitarne pomoči v vrednosti 25,4 milijona evrov poudaril, da konflikti v vzhodni Ukrajini še vedno močno prizadenejo civiliste, pri čemer pa je pozornost medijev in mednarodne skupnosti začela bledeti.

Sredstva bodo namenjena zagotovitvi dostopa do zdravstvenega varstva, vključno z boljšo pripravo in odzivanjem na pandemijo COVID-19, ter do zaščitnih služb, kot npr. pravna podpora. Namenjena bodo tudi popravilu poškodovanih hiš, šol in bolnišnic. Skupna humanitarna pomoč EU tako od začetka konflikta pred osmimi leti znaša 190 milijonov evrov.

Od marca 2014 je konflikt na vzhodu Ukrajine prizadel več kot 5,2 milijona ljudi, od katerih 3,4 milijona še vedno potrebuje humanitarno pomoč. Stalni konflikt še naprej poslabšujejo humanitarne razmere za civiliste, ki živijo na obeh straneh kontaktne črte. Ljudje imajo težave pri preživljanju in dostopu do hrane, poslabšujeta pa se tudi duševno zdravje in psihosocialni položaj. Območja, prizadeta zaradi konfliktov, so še posebej prizadeta zaradi starosti prebivalstva, propadajočega zdravstvenega sistema in omejitev dostopa do pokojnin in drugih storitev. Neselektivno obstreljevanje še naprej ovira zagotavljanje osnovnih storitev, kot sta voda in elektrika, na obeh straneh kontaktne črte. Ukrajina je sicer na petem mestu na svetu zaradi civilnih žrtev, povezanih z minami in neeksplodiranimi ubojni sredstvi.

Preberi več

EU humanitarian aid in Ukraine

Pripravila: PV
Foto: IOM Ukraine, Starohnativka