Doseči “lokalne” odzive na humanitarne krize je bila več desetletij izrecna ambicija humanitarnega sektorja. Kljub temu je napredek počasen, bistvenih in trajnejših premikov namreč še nismo videli. V maju 2020 je izšlo poročilo “From the ground up: It’s about time for local humanitarian action” ki ugotavlja, zakaj je skrajni čas za lokalne humanitarne akcije.

Med letoma 2017 in 2019 so pri Humanitarian Policy Group raziskovali stanje lokalnih humanitarnih akcij s prizemnega vidika. Pri tem so se osredotočili na štiri ključne teme: kapacitete oziroma zmogljivosti ter dopolnjevanje, financiranje, dostojanstvo, in zaščita.

Poročilo ugotavlja:

  • humanitarno delovanje je vedno močnejše na lokalnem nivoju
  • učinkovita in lokalna humanitarna akcija ni “igra z ničelnim izzidom” (zero-sum game) zmanjšanih vlog mednarodnih humanitarnih organizacij in povečane vloge lokalnih akterjev
  • moč je hkrati največji vir in največja ovira učinkovitega lokalnega humanitarnega delvoanja: soočiti se je treba z odnosi moči, vgrajenimi v formalne humanitarne strukture, in preiti v nove možnosti.

Lokalne humanitarne akcije niso nov pojav. Lokalne organizacije so že nekaj časa motor humanitarnega odziva. Čas je, da lokalne prispevke priznamo, jih podpremo in jim damo prednost.

Poročilo je na voljo v naši spletni knjižnici.