Ciklon, ki je od prejšnjega četrtka pustošil po Mozambiku, Malaviju in Zimbabveju bi lahko bila najhujša vremenska katastrofa na južni polobli do zdaj, saj se število ljudi, ki jih je ciklon prizadel meri že v milijonih.

Že v četrtek je pustošil po Mozambiku, po podatkih Rdečega Križa je ciklon popolnoma uničil 90 odstotkov mesta Beira, v katerem živi okoli 530.000 ljudi. V nedeljo je tam popustil tudi velik jez in uničil zadnjo cesto v mesto. Nato se je ciklon premaknil proti Zimbabveju, kjer so na območju Chimanimani na vzhodu države hudourniške poplave odnašale domove in mostove. Zaradi ciklona in poplav je bilo po podatkih Združenih narodov v Mozambiku in Malaviju prizadetih 1,7 milijona ljudi, v Malaviju pa 920.000 ljudi. Smrtnih žrtev je bilo več kot 170, poškodovanih pa je bilo okrog 1500 ljudi.

»Posledice ciklona Idai bodo lahko najhujše od vseh katastrof v zadnjih desetletjih. Naše osebje, ki je že na območju nesreče, ima sedaj prednostno nalogo pri reševanju ljudi, nastanitvi in popisu potreb. Kar ljudje sedaj nujno potrebujejo, so hrana, voda, sanitarije, zavetje in semena. Sami nimamo finančnih sredstev, da bi vse to lahko omogočili, zato vas prosimo za pomoč,« je povedal Antoni Anosso iz Karitas Mozambik.

Na katastrofo v Mozambiku se je odzvala tudi Slovenska Karitas, ki zbira sredstva za hrano, vodo, higienske pripomočke in začasna bivališča. Več podatkov in kako donirati lahko preberete tukaj.

Viri: Slovenska Karitas, MMC RTV SLO