UNICEF Slovenija danes pričenja z novo dobrodelno kampanjo Nič hrane, nič življenja, s katero bo v jesenskem času zbiral sredstva za pomoč najbolj podhranjenim otrokom v državah v razvoju. Na svetu zaradi podhranjenosti vsako leto umre tri milijone otrok. Večino smrti bi lahko preprečili. 0 hrane, 0 življenja je slogan najnovejše kampanje, s katero UNICEF Slovenija opozarja na žalostno usodo 3 milijonov otrok, mlajših od 5 let, ki na svetu vsako leto umrejo zaradi podhranjenosti. 

Najnovejše Poročilo o prehranski varnosti v 2018 razkriva, da se globalna lakota povečuje –  število lačnih na svetu je naraslo na 821 milijonov v 2017 oziroma je lačen že eden od devetih ljudi. Lakota narašča predvsem zadnje tri leta, dosegla pa je raven izpred desetletja. Položaj se je najbolj poslabšal v Južni Ameriki in nekaterih afriških regijah. Ključni vzroki za porast lakote so v podnebnih spremembah, ki vplivajo na sezone pridelovanja hrane, pa tudi v oboroženih spopadih ter gospodarski stagnaciji. Da bi nadomestili izgubljen napredek, je potrebno takojšnje ukrepanje.

Pomanjkanje hrane ima dokazano uničujoč vpliv na rast in razvoj otroka, na njegov (učni) potencial, s tem pa tudi na razvoj celotne družbe. Podhranjeni otroci so tudi bolj dovzetni za bolezni, ki pogosto pomenijo razliko med življenjem in smrtjo. Pri njih je 9-krat bolj verjetno, da bodo umrli zaradi bolezni, kot so kolera, akutna vodena driska in pljučnica, v primerjavi z dobro prehranjenimi otroki.

Čeprav se mnogim ob pogledu na nemočne akutno podhranjene otroke zdi situacija brezupna, pa UNICEF poudarja, da jim je mogoče hitro in učinkovito pomagati. Visoko kalorično terapevtsko mleko in hrana v obliki posebnega arašidovega masla ali keksov so posebej prilagojeni potrebam najbolj podhranjenih otrok, ki si ob njihovem uživanju vidno opomorejo že v nekaj dneh oziroma tednih. UNICEF lahko reši kar 95 odstotkov otrok, ki jih doseže s pomočjo, vendar pri tem potrebuje pomoč darovalcev. Z njihovo podporo zagotavlja kar 80 odstotkov vse terapevtske hrane za podhranjene otroke na svetu, s čimer vsako leto reši milijone otroških življenj.

UNICEF si prizadeva za izboljšanje življenjskih razmer najranljivejših otrok po svetu in s pomočjo donacij zagotavlja terapevtsko hrano ter delovanje posebnih centrov za pomoč podhranjenim otrokom. Samo v lanskem letu je s podporo darovalcev zagotovil zdravljenje za 4 milijone podhranjenih otrok!

Pomagajte zagotoviti terapevtsko hrano za podhranjene otroke. Prispevate lahko:

– S poslanim SMS sporočilom s ključno besedo OTROCI5 na 1919;*

* S poslanim SMS-om soglašate, da lahko UNICEF vašo telefonsko številko zbira, hrani in obdeluje z namenom predstavitve zbiranja sredstev za pomoč otrokom ter informiranja o svojem delu.

– Preko spletne strani: www.unicef.si/daruj/enkratna-donacija

– Z nakazilom na TRR:
Naziv akcije: HRANA
TRR: SI56 0201 3025 9875 526
Sklic: 41105
Namen: CHAR
BIC: LJBASI2X
Prejemnik: SLOVENSKA FUNDACIJA ZA UNICEF, PAVŠIČEVA 1, 1000 LJUBLJANA

– Pridružite se UNICEF-ovem programu mesečnih darovalcev Starši otrok sveta