Generalni podsekretar za humanitarne zadeve in koordinator za nujno pomoč Martin Griffiths je sprostil 150 milijonov ameriških dolarjev iz osrednjega sklada za odzivanje na izredne razmere (CERF) za spodbujanje humanitarnih operacij v 13 državah v Afriki, obeh Amerikah, Aziji in na Bližnjem vzhodu, za katere primanjkuje sredstev, poroča OCHA.

S sredstvi CERF bodo podprte operacije pomoči v Sirski arabski republiki (25 milijonov USD), Demokratični republiki Kongo (23 milijonov USD), Republiki Sudan (20 milijonov USD) in Mjanmaru (12 milijonov USD). Operacije pomoči v Burkini Faso, Čadu in Nigru bodo prejele po 10 milijonov dolarjev. Preostanek sredstev bo namenjen Haitiju (8 milijonov USD), Libanonu (8 milijonov USD), Madagaskarju (7 milijonov USD), Keniji (6 milijonov USD), Angoli (6 milijonov USD) in Hondurasu (5 milijonov USD).

Griffiths je dejal: “Ta sredstva so rešilna bilka za milijone ljudi, ki so se znašli v krizah, za katere ni dovolj sredstev. Ta največja dodelitev sredstev iz sklada CERF doslej bo pomagala zadovoljiti najnujnejše potrebe ranljivih skupnosti.

CERF je eden najhitrejših in najpametnejših načinov za pomoč ljudem, ki so jih prizadele krize. Sklad omogoča pravočasne, učinkovite in življenjsko pomembne humanitarne ukrepe agencij ZN in drugih, s katerimi se lahko začne ali okrepi odzivanje na nujne primere kjer koli je to potrebno. Martin Griffiths

Od leta 2005, ko ga je ustanovila Generalna skupščina ZN, je CERF s prispevki več kot 130 držav članic in opazovalcev ter drugih donatorjev, vključno z zasebniki, v več kot 110 državah in ozemljih pomagal več sto milijonom ljudi s približno 7,5 milijarde USD. Od tega je več kot 2,4 milijarde dolarjev namenjenih krizam s premajhnimi sredstvi.