Evropska komisija je včeraj, 5. maja, napovedala, da bo dodelila začetnih 2,2 milijona evrov nujnih sredstev za odziv na drastičen porast primerov covida-19 v Indiji. Financiranje bo podprlo Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) za šestmesečno vodenje primerov bolnikov s to boleznijo in okrepilo laboratorijske zmogljivosti za testiranje na covid-19.

Evropska unija nudi dodatno podporo za boj proti covidu-19 v Indiji k hitri in velikodušni podpori držav članic EU, ki je v zadnjih nekaj dneh v okviru skupine Team Europe ponudila kritične zaloge kisika, ventilatorjev in zdravil. Pripravljeni smo sodelovati s Svetovni zdravstveno organizacijo in drugimi partnerji na terenu, da se v tem težkem času skupaj borimo v tej bitki.

komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič 

Države članice so v zadnjem tednu prek mehanizma EU za civilno zaščito v Indijo že poslale zaloge nujno potrebnega kisika, ventilatorjev in zdravil in sicer iz Avstrije, Belgije, Češke, Danske, Finske, Francije, Nemčije, Irske, Italije, Luksemburga, Nizozemske, Portugalske, Romunije, Španije in Švedske.