Evropska unija je sprejela doslej največji letni proračun za humanitarno pomoč v višini 1,6 milijarde evrov. Povečanje humanitarne podpore za leto 2019 je odziv EU na vse večji obseg humanitarnih kriz po svetu, ki jih zaznamujejo tako dolgotrajni konflikti na Bližnjem vzhodu in v Afriki kot čedalje večji učinki podnebnih sprememb po svetu.

Največji delež pomoči bo namenjen krizi v Siriji, beguncem v sosednjih državah in izredno kritični situaciji v Jemnu. Sredstva bodo podprla tudi humanitarni odziv v Afriki, Južni Ameriki, Aziji in Ukrajini. Evropska komisija podrobno spremlja uporabo sredstev EU prek svoje globalne mreže humanitarnih izvedencev in na podlagi strogih pravil, ki zagotavljajo, da so sredstva ustrezno porabljena.

EU z novim proračunom ostaja največja donatorica humanitarne pomoči na svetu. Najbolj ranljivim skupinam ljudi pomaga, da v kriznih razmerah dobijo nujno potrebno podporo in zaščito. Letošnji proračun se posebej osredotoča na otroke. 10 % proračuna za leto 2019, kar je desetkrat več kot leta 2015, je namenjenega prav izobraževanju v kriznih razmerah.