Evropska komisija je  napovedala pomoč v višini 3,3 milijarde evrov, ki jo bo v sodelovanju z Evropsko investicijsko banko namenila državam Zahodnega Balkana. Ta paket je namenjen zadovoljevanju neposrednih zdravstvenih in humanitarnih potreb, povezanih s pandemijo, pa tudi socialnemu in gospodarskemu okrevanju.

Pred vrhom voditeljev EU in držav zahodnega Balkana, ki bo 6. maja, Komisija napoveduje poleg te okrepljene podpore še dolgoročno pomoč, ki pa bo predstavljena kasneje letos in bo dodeljena v obliki ekonomskega in naložbenega načrta za to regijo.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob tem povedala: »Do Zahodnega Balkana imamo v tej pandemiji posebno odgovornost, prihodnost teh držav partneric namreč jasno leži v Evropski uniji. Unija jim zato namenja obsežne finančne pakete in s tem potrjuje svojo solidarnost. Skupaj bomo premagali krizo in okrevali. Še več, tudi potem bomo podpirali to regijo, vključno z reformami, potrebnimi za vključitev v Unijo. Okrevanje bo namreč mogoče le, če bodo države izpolnjevale svoje zaveze.«

Podrobnejše informacije