Evropska komisija je v odziv na koronavirus vzpostavila humanitarni zračni most EU za prevoz humanitarnih delavcev in nujnih zalog na nekatera najbolj kritična območja po svetu.

Letala držav članic bodo tako opravljala prevoze v predlagane namembne kraje in iz njih, po možnosti v kombinaciji s tekočimi leti za vrnitev državljanov v domovino, vključno z izmenami humanitarnih delavcev. Program je na voljo humanitarnim delavcem iz nacionalnih uprav, nevladnih organizacij ali agencij ZN. Komisija financira 100 % stroškov prevoza, partnerji EU pa so še naprej odgovorni za nabavo humanitarnega materiala.

Komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je povedal: »Če danes pustimo kak del sveta brez zaščite, bomo jutri nezaščiteni vsi. EU bo v okviru našega odziva na svetovni ravni odprla poseben humanitarni zračni most, s katerim bo lahko zagotovila pomoč območjem, kjer zaradi težav svetovnega tranzita primanjkuje zalog. To je lahko rešilna bilka za nekatere najbolj ranljive skupnosti po vsem svetu.«

Več letov EU v humanitarne namene se načrtuje v prihodnjih tednih, pri čemer bo treba prednostno obravnavati afriške države, v katerih bi se številne obstoječe humanitarne krize zaradi pandemije še poglobile.

Celotno sporočilo