Evropska komisija bo namenila 255.000 evrov humanitarne pomoči za zagotovitev začasnih prebivališč, zdravstvenih storitev, neoporečne vode in sanitarnih storitev za prebivalce Haitija, ki jih je orkan Matthew najbolj prizadel.

Evropska komisja bo zagotovila še satelitske posnetke prek sistema Copernicus za oceno škode in koordinirala pomoč prek mehanizma EU na področju civilne zaščite.

EU je prve ponudbe za pomoč že prejela od Danske, Finske, Francije, Romunije, Švedske in Združenega kraljestva. Od leta 1994 je Komisija namenila 514,3 milijona evrov humanitarne pomoči karibskim državam, od tega 53 milijonov evrov za podporo skupnostim pri izboljšanju pripravljenosti na katastrofe.

Orkan Matthew je v torek udaril na Haiti s hitrostjo vetra okoli 230 kilometrov na uro in je opustošil jugozahodni del države. Umrlo naj bi najmanj 22 ljudi, na tisoče ljudi pa je razseljenih. Zahodni del otoka je sicer odrezan, komunikacije pa so slabe, zato lahko število žrtev še naraste. Še štirje ljudje so umrli v sosednji Dominikanski republiki. Orkan Matthew bi lahko imel humanitarne posledice za ranljivo prebivalstvo predvsem na Haitiju, saj je posebej izpostavljen boleznim, ki se prenašajo z vodo.

Haiti je eni najrevnejših držav sveta, ki si še vedno ni pobrala po katastrofalnem potresu leta 2010.

Foto: Reuters