EU je humanitarno pomoč najranljivejšim prebivalcem Palestine povečala za 8 milijonov evrov, tako da sedaj skupni znesek letošnje pomoči EU znaša 34,4 milijona evrov. Dodatna sredstva bodo namenjena podpori žrtvam nedavnega nasilja.

Financiranje vključuje 8 milijonov EUR nujne pomoči in 200 000 EUR za podporo Palestinskemu društvu Rdečega polmeseca pri zagotavljanju takojšnje pomoči prek 24-urnih nujnih medicinskih služb v Gazi in na Zahodnem bregu, vključno z vzhodnim Jeruzalemom. Vključuje tudi 300.000 EUR za podporo palestinskim beguncem v Egiptu in prispevek 500.000 EUR iz Italije.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob tem dejal: »Po razglasitvi premirja je takojšen humanitarni dostop bistven za lajšanje trpljenja številnih nedolžnih žrtev. Nič ne more povrniti številnih življenj civilnih oseb, ki so ugasnila v tem zadnjem spopadu – še posebej smo zgroženi zaradi smrti tako velikega števila umrlih otrok. EU ohranja kritično podporo za programe zaščite, zdravstveno varstvo, izobraževanje, dostop do varne vode in denarno pomoč. EU vztraja pri spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava in ne more sprejeti, da so civilisti razseljeni s silo ali da so domovi in šole porušeni.«

Spisek dejstev o EU pomoči v Palestini

Več informacij

Pripravila: PV
Foto: Posnetek zaslona EU