24. septembra 2019 je evropski komisar za mednarodno sodelovanje in razvoj Neven Mimica ob robu Generalne skupščine OZN razglasil, da bo Evropska unija prispevala 2 milijona evrov v mednarodni sklad za žrtve spolnega nasilja v konfliktih. “Nasilje nad ženskami in deklicami je ena izmed najhujših kršitev človekovih pravic. Ima izredno ceno individualno in tudi za družbo. S prispevkom 2 milijonov evrov v Sklad želimo doseči ženske, ki so morale skozi neizrekljivo bolečino spolnega nasilja v situaciji vojne in konfliktov – in jim zagotoviti podporo pri tem, ko poskušajo ponovno zaživeti.” je povedal Mimica.

Sklad nastaja po zavezah Združenih narodov in dela dr. Denisa Mukwege in Nadie Murad, kot tudi glasov preživelih spolnega nasilja v konfliktnih situacijah po celem svetu. Sklad je inovativno sodelovanje med številnimi partnerji, ki zagotavljajo podporo žrtvam spolnega nasilja v konfliktnih situacijah z dostopom do reparacije in drugih oblik odškodnine, ter pomoč pri popolni reintegraciji v njihove skupnosti. V pomoč bo tudi pri zagotavljanju tehničnih nasvetov, vzpostavljanju dobrih praks in zagovorništvu za reparacije za preživele. Dr. Denis Mukwege in Nadia Murad sta vodila iniciativo v tesnem sodelovanju z drugimi javnimi, zasebnimi in civilnodružbenimi deležniki.

Nadia Murad je povedala: “Sprejeti odgovornost in prepoznati zločine je izrednega pomena za preživele. To lahko bistveno izboljša proces okrevanja.”

Dr. Denis Mukwege je dodal: “Vzpostavitvi Sklada za žrtve spolnega nasilja v konfliktnih situacijah se ne da pripisati prevelikega pomena. Za tako inciativo je bilo vloženih mnogo let zagovorniškega dela. Videti, kako se končno uresničuje, je velik korak za človeštvo.”

Uradno naj bi Združeni narodi Sklad predstavili 30. oktobra 2019 v New Yorku. Države, kot sta Francija in Nemčija sta tudi najavili podporo Skladu. Na Vrhu G7 avgusta v Biarritzu je EU najavila, da bo v Sklad prispevala 1 milijon evrov.

Vir: Evropska komisija