Evropska unija bo namenila tri milijone evrov humanitarne pomoči za zagotavljanje najnujnejših potreb prizadetih skupnosti na Haitiju, ki ga je 14. avgusta prizadel uničujoč potres z močjo 7,2 stopnje. 

Sredstva bodo namenjena najnujnejšim potrebam, kot so zagotavljanje zdravstvene pomoči lokalnim preobremenjenim bolnišnicam, oskrba z vodo, sanitarne in higienske storitve, zavetišča ter storitve zaščite za najbolj prizadete in prikrajšane skupnosti.

Janez Lenarčič, komisar za krizno upravljanje, je ob tem dejal: “EU hitro zbira podporo tej že zelo krhki državi, kjer orkani in močne padavine še poslabšujejo razmere. Potres se je zgodil v času, ko sta pandemija COVID-19 in naraščajoča negotovost državo že ogrozili. Pripravljeni smo zagotoviti dodatno pomoč.”

Da bi zagotovili čim hitrejše posredovanje, bodo sredstva EU upravljali humanitarni partnerji, ki so že dejavni v odzivu na izredne razmere, ter podpirali in krepili njihove zmogljivosti za hitro zagotavljanje humanitarne pomoči najbolj ranljivim Haitijcem.

Potres prizadel že tako krhko državo
14. avgusta je jugozahodni del Haitija prizadel potres z magnitudo 7,2 in 10 kilometrov globoko, v katerem je umrlo več kot 1300 ljudi, skoraj 6000 pa je bilo ranjenih. Močni tresenji so uničili zgradbe in domove, močno poškodovali bolnišnice in šole ter motili vodovodna omrežja, ceste in mostove. Potres je prizadel že izjemno krhko državo, občutljivo na naravne nesreče in nesreče, ki jih povzroči človek, in kronično nepripravljene na spopad s prihodom pandemije koronavirusa. Pomanjkanje hrane in podhranjenost, epidemije bolezni ter humanitarne potrebe, ki jih povzroča sedanja migracijska kriza, so že zahtevale trajno humanitarno pomoč. Poleg tega kriza COVID-19 prispeva k poslabšanju trenutne krize negotovosti preskrbe s hrano na Haitiju za 4,4 milijona ljudi, kar je 40 % prebivalstva.

Več informacij: EU humanitarian aid in Haiti

Pripravila: PV
Foto: UNICEF/Harry Rouzier za EU ECHO