Evropska unija bo v okviru humanitarnega zračnega mostu EU financirala tri lete v Demokratično republiko Kongo, s katerimi bodo prepeljani humanitarni delavci in 40 ton humanitarnega tovora za pomoč državi pri boju proti pandemiji koronavirusa.

Danes bo s prvim letom v to afriško državo poletel tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič in se tam srečal s predsednikom DR Kongo Tshisekedijem ter s predstavniki humanitarnih organizacij in civilne družbe.

Humanitarne potrebe v DR Kongo so med najvišjimi na svetu, poleg koronavirusa se država še naprej spopada z ebolo, izbruhom ošpic in kolero. EU v letu 2020 v okviru humanitarnega financiranja podpira najbolj ranljive ljudi v tej državi s skupnim zneskom 40,83 milijona evrov.

Pomoč, ki jo EU kot vodilna partnerica afriških držav namenja celotni afriški celini v boju proti koronavirusu, pa znaša 3,25 milijarde evrov. To pomaga državam pri krepitvi njihovega zdravstvenega sistema, podpori njihovim gospodarstvom, usposabljanju zdravstvenega osebja in krepitvi sistemov socialne podpore.

Od začetka maja je EU organizirala štiri druge lete v okviru humanitarnega zračnega mostu – tri v Srednjeafriško republiko ter enega v São Tomé in Príncipe. V pripravi so tudi drugi leti, vključno z dodatnimi leti v Afriko, pa tudi v druge regije z velikimi humanitarnimi potrebami.