Ob robu ministrskega dogodka skupine G20  30. junija v Brindisiju je v Mozambik odpotoval let humanitarnega zračnega mostu EU, ki je bil soorganiziran tudi z Italijo in Portugalsko. Prepeljal je 15 ton reševalnega tovora za nujne humanitarne potrebe.

Komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, ki se udeležuje dogodka G20 in slovesnosti ob odhodu leta, je dejal: »Humanitarne razmere v Cabo Delgadu v Mozambiku se še naprej poslabšujejo z zaskrbljujočo hitrostjo. Pošiljamo nov let, ki ga financira EU, humanitarni zračni most, da bi dobili vitalno pomoč za ta težko dostopni del države. Zahvaljujem se Italiji in Portugalski za medicinsko opremo in humanitarni tovor leta. Bistveno je, da se v kritičnih delih Mozambika odobri popoln humanitarni dostop za reševanje življenj. ”

Iz Brindisija naj bi v prihodnjih dneh odpeljali še dve letali z dodatno humanitarno pomočjo.

Od začetka leta 2021 je EU za Mozambik mobilizirala več kot 17 milijonov evrov humanitarnih sredstev, predvsem za odpravo posledic trenutnega notranjega spora.

Pomoč EU pomaga olajšati trpljenje prizadetega prebivalstva, vključno s tistimi notranje razseljenimi in gostiteljskimi skupnostmi, zagotavlja izobraževanje otrok, hkrati pa bolje pripravlja skupnosti za spopadanje z naravnimi nevarnostmi.

EU je poslala Mozambiku 15 ton pomoči. Vir: Twitter

Objava komisarja Janeza Lenarčiča: EU je poslala Mozambiku 15 ton pomoči. Vir: Twitter

Humanitarne razmere v Mozambiku, zlasti v provincah Cabo Delgado, Niassa in Nampula, se hitro poslabšujejo. Skoraj dva milijona prebivalcev se sooča s hudo negotovostjo glede prehrane zaradi varnostnih razmer, suše in posledic covida-19.

Krhke humanitarne razmere v severni provinci Mozambika Cabo Delgado se še naprej poslabšujejo. Zaradi povečanega nasilja se je notranje razselilo več kot 700.000 ljudi.

Ocenjujejo, da vsaj 1,3 milijona ljudi potrebuje takojšnjo humanitarno pomoč in zaščito v Cabo Delgadu in sosednjih provincah Niassa in Nampula.