Letalo EU je 2. oktobra dostavilo v Kabul več kot 25 ton medicinskega tovora za reševanje hudih humanitarnih razmer v Afganistanu, poroča ECHO.

Janez Lenarčič, komisar za krizno upravljanje, je dejal: “V preteklih tednih so se humanitarne razmere v Afganistanu še poslabšale z zaskrbljujočo hitrostjo, saj več kot 18 milijonov ljudi obupno potrebuje humanitarno pomoč. Ta humanitarni let omogoča EU, da kljub trenutnim prometnim in logističnim omejitvam v državi zagotavlja nujno zdravstveno in prehransko pomoč. ”

Reševalni tovor je  bil sestavljen iz medicinske opreme, vključno s kompleti za oskrbo covida-19 in poškodb, ki so jih preskrbeli Unicef, Save the Children in Svetovna zdravstvena organizacija. To je  drugi zračni most za Kabul ta teden, ki ga financira EU.

S prvim poletom so dostavili več kot 32 ton medicinske opreme in medicinskega materiala, ki je ključnega pomena za zagotovitev nadaljnje zagotavljanja primarne in reševalne medicinske pomoči v Afganistanu.

Humanitarna pomoč EU se osredotoča na zdravstveno varstvo, prehransko podporo, denar in zaščito, vključno s področji, ki jih vladne strukture ne dosegajo. Leta 2021 se je EU zavezala, da bo afganistanskemu ljudstvu v stiski v državi in ​​širši regiji dala na voljo več kot 300 milijonov evrov humanitarne pomoči.

EU od leta 1994 financira humanitarne operacije v Afganistanu in zagotavlja več kot milijardo evrov humanitarne pomoči. Sredstva se dodeljujejo izključno na podlagi humanitarnih načel neodvisnosti, nepristranskosti, nevtralnosti in človečnosti, da se zagotovi dostop tistim, ki jih potrebujejo.

Odločitev o uvedbi letov humanitarnih letalskih mostov EU temelji na potrebah na terenu, v posvetovanju z državami članicami in humanitarnimi partnerskimi organizacijami za ugotavljanje najbolj kritičnih vrzeli.

Na fotografiji: Zračni most za Kabul. Vir: Echo