Indiji, ki jo je prizadelo naglo povečanje število obolelih s covidom-19  ter pomanjkanje kisika in medicinske opreme v bolnišnicah, so številne države napovedale pomoč. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sporočila, da Evropska unija za Indijo pripravlja hitro pomoč. Nujno pomoč tej državi sta napovedala tudi nemška kanclerka Angela Merkel in britanski premier Boris Johnson.

Evropska unija bo aktivirala mehanizem unije za civilno zaščito, da bi hitro odgovorila na prošnjo Indije, ki se sooča z resnimi epidemiološkimi razmerami, je na Twitterju sporočila von der Leyen, ki je izrazila polno solidarnost EU-ja z indijskim narodom.

Tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je na Twitterju potrdil, da je Unija na zaprosilo Indije aktivirala omenjeni mehanizem in da se Center za koordinacijo ukrepanja ob nesrečah (ERCC) že dogovarja z državami članicami glede dobave nujno potrebnega kisika in zdravil.

 

 

Pomoč so pred tem napovedali tudi Nemčija, Pakistan in ZDA. “Ljudem Indije želim izraziti sočutje ob strašnem trpljenju, ki ga je covid-19 znova povzročil vaši deželi,” je dejala kanclerka Merkel v sporočilu, ki ga je na Twitterju delil njen govorec Steffen Seibert. “Boj proti pandemiji je naš skupen boj,” je še dodala Merkel.