Sklad ZN za otroke (Unicef) je v zadnjem tednu v Ukrajino in njene sosede odposlal 858 ton nujne pomoči za otroke in družine. V okviru tega so več kot 400 tisoč evrov namenili darovalci iz Slovenije. Unicef Slovenija pomoč nudi tudi v azilnem domu v Logatcu, kjer je nastanjenih več kot 100 otrok iz Ukrajine, so sporočili iz organizacije.

“Zaradi solidarnosti in sočutja darovalcev iz Slovenije si bo marsikatera družina iz Ukrajine boleče dni, ki jih doživlja, zapomnila tudi po solidarnosti,” je povedal izvršni direktor Unicefa Slovenija Tomaž Bergoč.

Kot je poudaril, so potrebe na terenu velike in zato nadaljujejo zbiranje pomoči. “Šteje vsaka donacija, saj lahko na primer že 40 evrov preskrbi eno družino z nujno pomočjo v obliki vode ter sanitetnih in higienskih pripomočkov,” je dodal.

Od 17. marca so pri Unicefu odposlali 85 tovornjakov s skupaj 858 tonami pomoči za otroke in družine v Ukrajini in mejnih državah. Od tega je bilo 78 tovornjakov z več kot 780 tonami zalog odposlanih v Ukrajino. Med nujno opremo so odeje in zimska oblačila za otroke, zdravstveni pripomočki, higienske potrebščine, potrebščine za izobraževanje in rekreacijo za otroke in mladostnike. Na poti so že tudi dodatne zaloge za reševanje življenj in pomoč otrokom na begu.

Od začetka ruske invazije pred slabim mesecem je sicer Ukrajino zapustilo že več kot 1,5 milijona otrok. Več kot 100 otrok iz Ukrajine je trenutno nastanjenih v azilnem domu v Logatcu. V sodelovanju s partnerskimi organizacijami je tam prisoten tudi Unicef Slovenija, kjer s pomočjo prostovoljcev izvaja usmerjene aktivnosti za otroke, ki doživljajo ali so doživeli težke izkušnje, kar lahko povzroči psihološke travme.