Venezuela doživlja kompleksno humanitarno krizo. Gospodarska kriza s hiperinflacijo, ki je bila 1.600 % konec leta 2017, poglablja revščino prebivalstva (61,2 % jih živi v skrajni revščini). Cene osnovnih dobrin so zelo narasle. Primanjkuje hrane in zdravil. Zaradi velike krize, ki še naprej vlada v Venezueli Slovenska karitas nadaljuje z zbiranjem sredstev za pomoč tudi v 2018. Ob tem želijo pomagati tako Slovencem pri zagotavljanju zdravil in hrane kot tudi osnovne dobrine za najbolj ranljive skupine venezuelskega prebivalstva v sodelovanju z lokalno Karitas.

Caritas Venezuela poroča, da skoraj polovica otrok mlajših od pet let trpi zaradi podhranjenosti ali neposrednega tveganja. Najrevnejši pogosto iščejo svoj dnevni obrok po smetnjakih. Zaradi slabih razmer in šibkega zdravstvenega sistema se širijo nalezljive bolezni, malarija.Povečala se je smrtnost, predvsem otrok do 1 leta starosti (za 30 %). Tako mnogi zaradi preživetja zapuščajo državo. Ostajajo najbolj ranljive skupine, med katerimi so otroci, nosečnice in starejši.

V Venezueli živi tudi skupnost Slovencev, ki prav tako čuti posledice krize v državi. Slovensko karitas so prvič zaprosili za pomoč lani jeseni. Na to prošnjo so se odzvali z dobrodelno akcijo.

Slovenska karitas je v letu 2017 z zbranimi sredstvi in v sodelovanju tednika Družine in Pro bono ambulant v Kranju ter Ljubljani, dvakrat zagotovila zdravila za skupnost Slovencev v Venezueli. Caritas Venezueli pa so posredovali 3.500 EUR za izvedbo enoletnega humanitarnega programa, preko katerega pomagajo 4.800 najranljivejšim venezuelskim družinam, 7.200 podhranjenim otrokom v starosti do 5 let ter 1.440 nosečnicam.

Kdor bi želel pomagati, lahko svoj dar prispeva na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana,

TRR: SI56 0214 0001 5556 761,

Namen: Pomoč Venezueli:

Koda namena: CHAR,

BIC banke: LJBASI2X,

Sklic: 00 850.

Prispevek v višini 5 EUR je mogoče posredovati s SMS sporočilom KARITAS5 na 1919. Prispevajo lahko uporabniki Telekoma Slovenije, SI.mobila, Tušmobila, Izimobila in T-2.