V prihodnjih dneh bo verjetno pribežalo v Slovenijo večje število migrantov in beguncev, ki so prišli v Evropo v želji za boljšim življenjem in bodo potrebovali pomoč. Na Slovenski karitas so začeli s pripravami, da bodo lahko tem ljudem takoj pomagali z najnujnejšimi življenjskimi potrebščinami, informacijami in psihosocialno pomočjo. V ta namen so pričeli z zbiranjem materialne pomoči in denarnih sredstev.

Pri realizaciji te pomoči bo Karitas aktivirala svojo mrežo prostovoljnih sodelavcev škofijskih in župnijskih Karitas, ki mejijo na Hrvaško in bodo s svojo pomočjo migrantom in beguncem pomagali ohranjati človekovo dostojanstvo. Za pomoč imajo na razpolago tudi tolmače za arabski jezik. »Slovenska karitas pa pri realizaciji pomoči, tako kot ob drugih izrednih razmerah v preteklosti, pričakuje dobro sodelovanje z drugimi vladnimi in nevladnimi organizacijami, da bo pomoč za ljudi tako čim bolj učinkovita,« pojasnjuje Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske karitas.

Poleg denarnih sredstev je Slovenska karitas začela tudi z zbiranjem materialne pomoči v Mariboru in Celju. Obe skladišči sta odprti vsak delavnik med 7. in 15. uro. Izven delovnega časa bosta oba zbirna centra imela možnost oddaje pomoči v namenskih zabojnikih. Oba zbirna centra bosta predvidoma odprta do sredine septembra oziroma do preklica.

Slovenska karitas pa v tej begunski krizi tesno sodeluje tudi z mednarodno mrežo Karitas. »V primeru, da begunci ne bi pribežali v Slovenijo, bodo zbrana sredstva in materialno pomoč namenili za pomoč beguncem v drugih državah v Evropi (Srbiji, Makedoniji …) preko lokalnih Karitas in drugih organizacij,« dodaja Jerebic.

5000 evrov so že namenili za pomoč beguncem in migrantom, ki potrebujejo človekoljubno pomoč v obmejnih krajih Preševo in Kanjiža v Srbiji ter tudi v Beogradu, kjer bo pomoč v ljudem v hrani, higieni, oblekami realizirala Karitas v Srbiji.

Preko Škofijske karitas Celje so v preteklem tednu v Makedonijo poslali za pomoč beguncem poslali 21 palet pomoči v oblačilih, odejah in higienskih potrebščinah ter jim nakazali 4000 evrov za pomoč pri nakupu hrane za dnevne obroke beguncev. Slovenska karitas sicer vsako leto v svoje programe pomoči vključuje preko 2000 migrantov in beguncev, ki živijo Sloveniji. V zadnjih letih pa pomaga tudi sirskim in iraškim beguncem na Bližnjem Vzhodu.

Denarna sredstva lahko nakažete na transakcijski račun: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, št. računa: SI56 0214 0001 5556 761, namen: Pomoč beguncem, sklic: 00 628.

Materialno pomoč lahko prinesete v:
• Humanitarno skladišče Nadškofijske karitas Maribor, Ljubljanska 23, 2000 Maribor,
• Humanitarno skladišče Škofijske Karitas Celje, Vrbje 82, 3310 Žalec.

ZBIRAJO:
– odeje, spalne vreče in ležalne podloge,
– higienske pripomočke:
o otroške plenice, higienske robčke in damske vložke,
– pitna voda – izključno plastenke,
– mesne konzerve, ki ne potrebujejo hlajenja in toplotne obdelave:
o piščančja pašteta, ribe, puranji mesni narezek,
– topla oblačila, trenerke in spodnje perilo,
– razen športnih čevljev, OBUTVE NE ZBIRAJO.

Več o dosedanji pomoči Karitas migrantom in beguncem najdete tukaj.