Slovenska karitas skupaj z misijonarji vabi, da se odločite in kupite kozo družini v Afriki (v Centralnoafriški republiki, Ruandi, Burundiju in Madagaskarju) ali v Albaniji. Koze bodo imeli za gnojenje zemlje, meso, mleko in prirast za prodajo. S tem bodo pridelali več hrane in družinski člani ne bodo lačni. Nekaj družin na jugu Albanije je že prejelo po 3 koze. Sestra Vida je spodbudila vsako družino, da vsaj enega kozlička od prirasta podarijo naprej drugi revni družini. Več o akciji Kupim kozo najdete na spletni strani Slovenske karitas.

O tem, kakšno vrednost imajo koze za družine v Albaniji, misijonarka s. Vida Gerkman, ki tam skrbi za nakup koz in spremljanje družin:

Najprej dobre koze zagotovijo skodelico toplega, kakovostnega mleka že v jutru, lahko prispevajo h kosilu kot na primer sir v bureku in za večerjo sir z kruhom. Družina lahko mlečne proizvode tudi proda. Daljnoročno družinam lahko zagotovijo tudi meso, ki je še posebej dobrodošlo za praznike, prirast pa lahko prodajo na tržnici in s tem nekaj zaslužijo. Pomembne so tudi za gnojenje vrta, da zelenjava bolje zraste. Ne smemo zanemariti tudi drugo – vzgojno plat koz za otroke v družini. Z vsakodnevno skrbjo za njih se navaja otroke k odgovornosti in delu, hkrati pa so za njih tudi razvedrilo, igranje, tekanje prevračanje z kozlički… Spremljanje življenja z rojevanjem, smrtjo, z dnevi veselja, skrbmi, prijateljstvom. Vse to pomenijo koze za revno družino v Albaniji

Za kozo v Afriki družina potrebuje 20 EUR, v Albaniji pa 65 EUR

Slovenska karitas je ta teden javila, da so nedavno odposlali novo čredo koz:
“Ta teden smo misijonarkam ter lokalnim sestram in župnijam poslali sredstva iz akcije KUPIM KOZO za nakup 518 koz za revne družine v različne države Afrike (Ruando, Burundi, Centralnoafriško republiko, Kenijo in Senegal) ter 40 za revne družine v Albanijo. V juniju pa sredstva za 725 koz za družine v Ruando v sodelovanju s Caritas Rwanda.
 “V teh ljudeh, ki so prejeli koze, se je prebudilo upanje, saj se ne čutijo več zapuščeni. Znova so dobili veselje do življenja,” je dejala sestra Hiwet, ki deluje v Centralnoafriški republiki in je razdelila koze med revne družine. Dodaja: “Vsaka družina se je obvezala, da bo podarila enega mladiča za pomoč drugi revni družini…” Tako povezanost in solidarnost med ljudmi raste tudi v Afriki. “Družina je zelo revna, imajo 8 otrok. Ko sem jim pripeljala kozo, me je oče, ki je bil neizmerno hvaležen močno objel, kar za Albanijo ni običajno, ampak kaže na to kakšna stiska je in kakšno veselje jim je pripeljala ta koza,” je dejala sestra Vida Gerkman, misijonarka v Albaniji, kjer pa se kakšni družini kupi tudi krava, da je več mleka …”
 Zahvaljujejo se vsem, ki ste in ki še boste darovali v akciji KUPIM KOZO, ki poteka preko celega leta, in tako revnim družinam v Afriki in Albaniji omogočali, da z gnojenjem lažje pridelajo več hrane, imajo mleko, prirast mladičev, meso ..
Ostale pobude Slovenske karitas lahko najdete na povezavi.