Kenijska vlada je sporočila, da bo zaprla vsa begunska taborišča v državi, razlog pa naj bi bile resne gospodarske, varnostne in okoljske težave. Zaradi odločitve vlade bo spet razseljenih več kot 600.000 ljudi. V državi je tudi največje begunsko taborišče na svetu Dadaab, sicer na kenijsko-somalijski meji, v katerem živi več kot 300.000 ljudi. Med drugim to pomeni, da se bodo somalijski prosilci za azil prisiljeni vrnitiv okolje, iz katerega so pobegnili.

Odgovorni so kot enega od razlogov za zaprtje taborišč navedli tudi vpliv teroristične skupine Al Šabab. Humanitarne organizacije in organizacije za varstvo človekovih pravic pri tem opozarjajo, da ni dokazov, ki bi povezovali somalijske begunce in teroristične napade v Keniji. Hkrati kenijsko vlado obtožujejo kršenja kenijskih obveznosti pred mednarodnim pravom in zavračanja odgovornosti za zaščito ranljivih skupin.

Kdaj se bodo taborišča zaprla še ni znano, je pa vlada že razpustila oddelek za begunce, ki je pri oskrbi beguncev sodeloval s humanitarnimi organizacijami.

Somali children play in the midst of UNHCR's Ifo Extention camp set outside Dadaab, eastern Kenya, 100 kms (60 miles) from the Somali border, Friday Aug. 5, 2011. The camp, registering over 1,000 newcomers a day, has been set to provide better accomodation, sanitary conditions and securlty for Somali refugees. The drought and famine in the horn of Africa has killed more than 29,000 children under the age of 5 in the last 90 days in southern Somalia alone, according to U.S. estimates. The U.N. says 640,000 Somali children are acutely malnourished, suggesting the death toll of small children will rise. (AP Photo/Jerome Delay)