Komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je pozval k prenehanju ubijanja civilistov v Jemnu:

“V zadnjih tednih je mednarodna skupnost z veliko zaskrbljenostjo spremljala hitro krepitev sovražnosti v Jemnu in regiji, ki je povzročila množične poboje civilistov in poškodovano civilno infrastrukturo.

Zlasti obžalujem napade na ozemlje Združenih arabskih emiratov, ki jih je 17. januarja prijavil Ansar Allah, in posledične povračilne letalske napade koalicije pod vodstvom Savdske Arabije v Sani, Hodeidi in Sa’dhi, ki so terjali številne žrtve med civilisti, vključno z ženskami, otroki in migranti.

Nič ne more upravičiti napadov na civiliste in civilno infrastrukturo ter vsesplošnih napadov. Vse strani v konfliktu pozivam, naj spoštujejo svoje obveznosti po mednarodnem humanitarnem pravu, da zaščitijo civiliste in civilne objekte ter spoštujejo načela sorazmernosti, razlikovanja in previdnosti.

Ker se humanitarna kriza še poglablja, ponovno pozivam vse strani v konfliktu, naj zagotovijo varen, hiter in neoviran dostop humanitarne pomoči in osebja do vseh ljudi v stiski v vseh prizadetih guverneratih. EU ostaja zavezana podpori jemenskemu ljudstvu s humanitarno pomočjo, ki rešuje življenja.”