V Južnem Sudanu so aretirali humanitarca in popotnika Toma Križnarja. Obtožen naj bi bil nedovoljenega snemanja. Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je že v stiku z njim, počutil naj bi se dobro. Križnar je bil pred leti že zaprt v Sudanu.

Novico o aretaciji je potrdilo ministrstvo za zunanje zadeve, kjer so še povedali, da so z njim v stiku prek nemškega diplomata.Zakaj so ga aretirali in kje je zaprt, za zdaj še ni znano, o njegovi usodi pa se pogaja nemško veleposlaništvo, s katerim je v stiku slovensko zunanje ministrstvo.

Slovenski aktivist in humanitarni delavec je bil v Sudanu zaprt že leta 2006, ko je v zaporu v kraju El Fašir preživel približno mesec dni. Policija ga je aretirala, ko je želel nezakonito vstopiti v državo, saj ni imel vizuma. Obsodili so ga na dve leti zaporne kazni in plačilo kazni v višini 2000 evrov. Šele na podlagi pomilostitve sudanskega predsednika Omarja al Baširja so ga izpustili iz zapora.

Leta 2003 je bil zaprt tudi v zaporu v Etiopiji. Tamkajšnja policija ga je aretirala na območju omejenega gibanja, saj naj bi bil tam brez potrebnega dovoljenja.

Sicer pa je Tomo Križnar lani prejel nagrado Državljan Evrope 2015. To Evropski parlament nagrado podeljuje od leta 2008, namenjena pa je posameznikom ali skupinam, ki so si posebej prizadevali za vzajemno razumevanje in tesnejše povezovanje narodov Evropske unije, bili aktivni na področju čezmejnega sodelovanja ali se vsakodnevno ukvarjali z uresničevanjem načel evropske listine temeljnih pravic v praksi.