Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je včeraj pozval vse države članice EU, naj po ruski invaziji ugodijo nujni prošnji Ukrajine za medicinsko pomoč.

“Ukrajina je po današnji povsem neupravičeni ruski invaziji prek mehanizma EU za civilno zaščito vložila nujno prošnjo za medicinsko pomoč. Vse države članice in sodelujoče države pozivam, naj se nemudoma odzovejo in ponudijo pomoč. Čas za pomoč je zdaj,” je na twitterju zapisal Lenarčič.

Zaradi razmer v Ukrajini je zelo zaskrbljen tudi UNHCR. “Humanitarne posledice za civiliste bodo uničujoče,” je danes v Ženevi dejal visoki komisar UNHCR Filippo Grandi, ki pa ruske invazije ni omenil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dodal je, da UNHCR sodeluje z oblastmi, Združenimi narodi in drugimi partnerji v Ukrajini ter je pripravljen zagotoviti humanitarno pomoč, kjerkoli je to potrebno in mogoče. UNHCR je ukrajinske sosednje države pozval, naj ohranijo odprte meje za ljudi, ki iščejo varnost in zaščito. UNHCR je pripravljen pomagati v Ukrajini in sosednjih državah, je še dejal Grandi po poročanju dpa.

Vir: Slovenska tiskovna agencija STA