Evropska komisija je sprejela začetni letni proračun za humanitarne zadeve za leto 2020 v višini 900 milijonov evrov. EU je vodilni svetovna donatorica humanitarne pomoči in pomaga ljudem v več kot 80 državah.

400 milijonov evrov bo namenjenih programom za blažitev posledic dolgotrajnih konfliktov, pomanjkanja hrane ter razseljevanja na kriznih območjih v Afriki, 345 milijonov evrov pa za sirsko krizo in begunce v sosednjih državah ter blažitev posledic konflikta v Jemnu. Komisija bo 111 milijonov evrov namenila programom v Aziji in Latinski Ameriki ter krizi v Venezueli. Še naprej bo zagotavljala podporo azijskim državam, kot so Afganistan, Mjanmar in Bangladeš.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob tem povedal, da EU s humanitarno podporo pomaga reševati milijone življenj po svetu. Vendar so humanitarne krize vse bolj zapletene in resne, poleg konfliktov pa nanje čedalje bolj vplivajo tudi podnebne spremembe. Evropa ima dolžnost, da izkaže solidarnost in podporo tistim, ki jo potrebujejo, je še dodal komisar.

Humanitarna pomoč EU je nepristranska in neodvisna. Pomoč se zagotavlja na podlagi potreb in se zagotavlja v skladu s humanitarnimi načeli človečnosti, nevtralnosti, nepristranskosti in neodvisnosti. Humanitarna pomoč EU podpira milijone ljudi v stiski po vsem svetu. Pomoč EU se zagotavlja samo prek humanitarnih partnerskih organizacij, vključno z agencijami ZN, nevladnimi organizacijami in Rdečega križa, ki so z Evropsko komisijo podpisale partnerske sporazume. Komisija natančno spremlja porabo sredstev EU prek svoje svetovne mreže humanitarnih strokovnjakov in ima stroga pravila za zagotovitev, da se sredstva dobro porabijo.