Evropska unija je za leto 2021 sprejela povečani proračun za humanitarno pomoč in se tako odzvala na povečane svetovne humanitarne potrebe zaradi posledic pandemije koronavirusa in učinkov podnebnih sprememb.

Letni humanitarni proračun za letos je tako 1,4 milijarde evrov, kar pomeni povečanje za več kot 60 % v primerjavi z lanskim humanitarnim proračunom v višini 900 milijonov evrov.

Humanitarna pomoč EU bo leta 2021 dodeljena na naslednji način:
  • Afriki bo namenjenih 505 milijonov EUR za podporo ljudem, ki jih je prizadela dolgoročna kriza v porečju jezera Čad – Nigeriji, Nigru, Kamerunu in Čadu; tistim, ki trpijo zaradi prehranske krize, poslabšane zaradi varnostnih incidentov in konfliktov v skupnostih v Sahelu (Burkina Faso, Mali, Mavretanija in Niger); in tistim, ki so jih razselili oboroženi spopadi v Južnem Sudanu, Srednjeafriški republiki in na Afriškem rogu (Somalija in Etiopija).
  • 385 milijonov EUR humanitarnih sredstev EU bo namenjenih potrebam na Bližnjem vzhodu in v Turčiji za pomoč tistim, ki jih je prizadela regionalna kriza v Siriji, pa tudi izjemno hude razmere v Jemnu.
  • 180 milijonov EUR humanitarne pomoči bo še naprej pomagalo najranljivejšim prebivalstvom v Aziji in Latinski Ameriki. V Latinski Ameriki to vključuje tiste, ki jih je prizadela kriza v Venezueli in Kolumbiji. Evropska unija bo še naprej pomagala tudi v azijskih državah, kot sta Afganistan, kjer je bil konflikt opredeljen kot eden najbolj smrtonosnih konfliktov po vsem svetu, in v Bangladešu, ki trenutno gosti skoraj milijon beguncev Rohingje iz Mjanmara. EU bo prav tako namenila 28 milijonov EUR za financiranje projektov za reševanje kriz v Ukrajini, Zahodnem Balkanu in na Kavkazu.
  • Preostali del sredstev, 302 milijona EUR, bo namenjenih za humanitarne letalske storitve EU in za nepredvidene humanitarne krize ali nenadne vzpone obstoječih kriz.

EU od leta 1992 zagotavlja humanitarno pomoč v več kot 110 državah, pri čemer vsako leto doseže milijone ljudi po vsem svetu. Pomoč EU se zagotavlja prek humanitarnih partnerskih organizacij, vključno z agencijami Združenih narodov, nevladnimi organizacijami in družino Rdečega križa.

Več informacij