Evropska unija bo zagotovila dodatnih 15 milijonov evrov podpore ljudstvu Rohingya v Bangladešu. Srednjeročna razvojna pomoč za begunce in njihove gostiteljske skupnosti v regiji Cox’s Bazar v Bangladešu bo namenjena razvoju skupnosti, socialni koheziji, odpravljanju tveganj za napetosti ter enakosti spolov.

EU je do zdaj Bangladešu za odpravo posledic begunske krize namenila 65 milijonov evrov humanitarne pomoči.

Neodvisna preiskovalna misija ZN je po 18 mesecih dela ter po več kot 850 poglobljenih pogovorih s posamezniki v poročilu izdanem konec septembra ugotovila, da so vodilni predstavniki mjanmarske vojske, med njimi načelnik generalštaba Min Aung Hlaing, zagrešili zločine proti človečnosti, med drugim umore, posilstva, mučenje, zasužnjenje, nasilje nad otroki ter uničenje celotnih vasi.

Pred letom dni je s severa pokrajine Rakhine zaradi okrutne operacije mjanmarske vojske v Bangladeš pobegnilo okoli 700 tisoč Rohingov, ki so poročali o požigih, umorih in posilstvih. Mjanmar odločno zanika očitke o etničnem čiščenju in poudarja, da je šlo zgolj za odgovor na napade upornikov iz vrst Rohingov.