V potresu, ki je v nedeljo, 5. vgusta z močjo 6,9 stresel indonezijski otok Lombok, je po zadnjih (neuradnih) podatkih umrlo skoraj 400 ljudi, skoraj 1.500 pa jih je bilo poškodovanih. Brez strehe nad glavo je ostalo več kot 156.000 ljudi. Lombok je nekaj dni kasneje ponovno stresel potres. Na območju se še vedno nadaljujejo iskalne akcije za pogrešanimi po nedeljskem potresu. Možnosti, da bodo morda še našli kakšnega preživelega med ruševinami, so sicer vse manjše.

Številna začasna bivališča so uredili kar ob cestah in riževih poljih, pri čemer pa številni kmetje nočejo daleč od doma, saj je na kmetijah ostala živina. Lokalne oblasti so opozorile na pomanjkanje osnovnih potrebščin in zdravniškega osebja. Lokalne in državne oblasti ter nevladne organizacije so začele organizirati pomoč za prizadeta območja, vendar pa je zaradi poškodovanih cest dostava otežena.

Evropska komisija prek mehanizma EU za civilno zaščito pozorno spremlja posledice potresov, ki so prizadeli indonezijski otok Lombok. Evropski satelitski sistem Copernicus lokalnim oblastem pomaga s posnetki območja, Evropska komisija pa je že zagotovila 150.000 evrov pomoči za 4.000 najbolj prizadetih ljudi na vzhodu in severu Lomboka. Lokalni Rdeči križ jim bo zagotovil ponjave, odeje, žimnice, pitno vodo ter gospodinjske in higienske pripomočke. Prizadetim družinam bo na voljo tudi osnovna zdravtvena ter psihološka podpora. Delegacija EU v Indoneziji je na letališču v Lomboku ustanovila posebno konzularno skupino, v kateri osebje iz veleposlaništev držav EU (Španije, Francije, Irske, Italije, Nizozemske, Švedske in Združenega kraljestva) državljanom EU nudi informacije, pomoč pri rezervaciji letalskih kart, dostopu do čakalnih list in pomoč ranjenim osebam. Do danes so tako pomagali že več kot 1.000 državljanom EU.