Mednarodni denarni sklad – MDS (International Monetary Fund) je objavil načrte za oprostitev dolga revnim državam in povečanje posojila vsem državam.

Izvršni direktor Jubilee USA, Eric LeCompte, je dejal, da je “nujno potrebna odprava dolgov in pomoč za krepitev zdravstvenih sistemov v državah v razvoju. Prizadevanja madnarodnega sklada za oprostitev dolgov najrevnejših držav in povečanja financiranja za preprečitev svetovne finančne krize so pozitivni in potrebni koraki.”

V petek je novico na tiskovni konferenci sporočila Kristalina Georgieva, vodja Mednarodnega denarnega sklada. Sklad se je zavezal k podvojitvi sredstev za posojila, saj 80 držav zahteva nujna sredstva.

Sklad, namenjen omejevanju in reševanju katastrof lahko omogoči oprostitev dolgov in donacije revnim državam za zdravstvo. Mehanizem je bil nazadnje uporabljen za oprostitev dolgov in zagotovitev nepovratnih sredstev za zdravstvo v Liberiji, Sierra Leoneju in Gvineji med epidemijo ebole leta 2014.

LeCompte sicer opozarja, da mora sklad omogočiti oprostitev dolgov vsem državam v razvoju, saj je trenutno ukrep namenjen le najrevnejšim državam.

Izjavo MDS si lahko ogledate oziroma preberete na spletni strani Mednarodnega denarnega sklada.